دندان شیری پوسیده، زنگ خطر دندان دائم!
توجه ساده به دندانهای کودکان، حلقه شیوع پوسیدگی را میشکند .رییس اداره سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت، پوسیدگی دندانی را از مهمترین بیماریهای دهان و دندان کودکان عنوان کرد و با اشاره به ارتباط میان دندانهای شیری پوسیده و دندانهای دائم پوسیده، بر نقش مادر در سلامت دهان و دندان کودکان تاکید کرد.
پیشگیری از بیماریهای دهان و دندان باید از سنین کودکی آغاز شود. طبق مطالعات صورت گرفته، نقش مادر در سلامت دهان و دندان کودک بسیار مهم است؛ به طوری که توجه ساده به دندانهای کودک زیر شش سال میتواند حلقه شیوع پوسیدگی دندانی را بشکند.
میانگین دندانهای پوسیده در کودکان شش سال کشور پنج تا شش دندان است . تا سن سه سالگی همه دندانهای کودک رشد مییابد، میانگین تعداد دندانهای پوسیده در کودکان سه ساله ایرانی حدود دو دندان پوسیده است که این آمار بالایی است.
ارتباط معنی داری میان دندانهای شیری پوسیده و دندانهای دائم پوسیده وجود دارد، کودک تا قبل از سن چهارسالگی توانایی مراقبت کامل از دندانهای خود را ندارد. بنابراین نقش مادر در سلامت دندان کودکان در این سنین بسیار حائز اهمیت است. بنابراین لازم است که مادر حداقل هفتهای یک بار دهان کودک را مورد بررسی قرار دهد و نسبت به هرگونه تغییر رنگ در دندانها حساس باشد.
لازم است که از سن دو سالگی تمیز کردن دندانهای کودک و توجه به بهداشت دهان و دندان وی از سوی مادر آغاز شود.
بوی دائمی دهان علامتی است که نشان می دهد یک قسمت از بدن دچار اشکال شده است. اما از آن جا که هر کدام از بوها متفاوت هستند، مشکلات نیز متفاوت اند.
به نقل از تبیان، گاهی با وجود همه مراقبت های لازم مانند استفاده از نخ دندان، مسواک زدن و استفاده از دهانشویه، جویدن آدامس بعد از مصرف مواد غذایی خاص ، قطع داروهایی مانند داروهای ضد افسردگی و آنتی هیستامین، رفع خشکی دهان و …. هنوز هم دهان بوی بدی دارد. بنابراین دلیل هرچه هست، به بهداشت دهان و دندان مربوط نمی شود و مشکل از جای دیگری است.
تنفس بدبوی مزمن یا بوی دهان سیگنالی است که نشان می دهد یک قسمت از بدن دچار اشکال شده است.
اما از آنجا که هر کدام از بوها متفاوت هستند، مشکلات نیز متفاوت اند.
اگر نفس تان بوی نفتالین می دهد…
شما احتمالا دچار آلرژی، ترشحات بینی و عفونت سینوسی شده اید. وقتی شما دچار مشکلات سینوسی می شوید، باکتری های دهان می توانند پروتئین های موجود در موکوس دهان را به ترکیبی به نام اسکاتول تبدیل کنند که بویی مشابه نفتالین دارد.
مصرف داروهای ضدآلرژی و شستشوی سینوس ها با سرم مخصوص و در صورت وجود عفونت باکتریایی مصرف آنتی بیوتیک (با تجویز پزشک) به رفع بوی بد دهان ختم می شود.
اگر نفس تان بوی میوه می دهد…
شما ممکن است به دیابت مبتلا باشید. قند موجود در خون به طور معمول برای تولید انرژی به سلول ها فرستاده می شود. اگر این اتفاق در بدن نیفتد، قندخون افزایش می یابد و سلول برای تولید انرژی از چربی کمک می گیرد که محصول نهایی این فرایند کتون ها هستند و بوی میوه را ایجاد می کنند.
اگر نفس تان بوی شیر ترشیده می دهد…
شما احتما دچار مشکل عدم تحمل لاکتوز هستید. این بدان معناست که بدن تان نمی تواند به درستی پروتئین های موجود در مواد لبنی مصرفی را بشکند. به علاوه اگر شما عدم تحمل لاکتوز داشته باشید، علائمی مانند اسهال، دل درد و ایجاد گاز در شکم بعد از مصرف شیر را نشان می دهید.
اگر نفس تان بوی پوشک کثیف بچه می دهد…
احتمالا شما سنگ لوزه دارید. باکتری ها و باقی مواد موجود در دهان در لوزه ها ته نشین شده و در شکاف های آن ایجاد سنگ می کنند. افراد در بعضی موارد آنها را به صورت جسم خارجی در حلق خود احساس می کنند. خارج کردن آنها ممکن است سخت باشد، اما در اکثر موارد تهدیدی به حساب نمی آیند. می توان با یک فورسپس و یا سوآب این سنگ ها را خارج کرد.
اگر نفس تان بوی پوسیدگی چیزی می دهد…
شما ممکن است به یک بیماری ریوی مبتلا باشید. یکی از نشانه های مشکل ریوی اعم از عفونت (مانند ذات الریه) و سرطان ریه همین بوی پوسیدگی دهان است. آزمایش هایی نیز برای بررسی تنفس افراد طراحی شده اند. اگر شما به وجود هر گونه مشکل ریوی مشکوک هستید، به پزشک مراجعه کنید. او می تواند با بررسی آزمایش خون، رادیوگرافی قفسه ی سینه و سایر آزمایشات به مشکل شما پی ببرد.
عاملی برای مراجعه نکردن به دندانپزشک!
بسیاری از افراد بر این باورند که نبود پوشش بیمهای مناسب در موارد زیادی مانع از مراجعه افراد به مراکز درمانی میشود؛ اما با توجه به تجربهای که نگارنده در بیمههای تکمیلی دارد، در مواردی مانند بانکها که خدمات دندانپزشکی را تحت پوشش قرار میدهند؛ رسیدگی به سلامت دهان و دندان کمتر مد نظر قرار دارد. به عبارتی داشتن امکانات مالی نقشی در توجه به سلامت این بخش از بدن ندارد.
توضیح بیشتر اینکه ایرانیها توجه زیادی به سلامت دندان خود ندارند که بیشتر به فرهنگ جامعه بازمیگردد. حتی میتوان گفت بحث سلامت در زندگی ایرانیها تعریف نشده است و سلامت از جمله بهداشت دهان و دندان، روان و … بهطور تقریبی در سبد خانوار از نظر هزینه وجود ندارد و جایگاه قابلتوجهی نیز در برنامههای اجتماعی به خود اختصاص نداده است.
نتیجه آن این است که اگر بیمه نیز خدمات بیشتری را پوشش دهد باز هم افراد کمتر به پزشک مراجعه میکنند حتی زمانی که از بابت هزینهها خاطرشان آسوده باشد.
اما در پاسخ به این سؤال که بیمه دندانپزشکی در سایر کشورها به چه نحو است؟ باید گفت؛ واقعیت این است که خدمات دندانپزشکی در اغلب کشورها بیمه نیست و اگر باشد هم بخش کمی را پوشش داده و سقف مبلغی برای آن تعریف شده است. در کشوری مانند انگلستان که MHS دارند ولی در حقیقت خدمات مذکور را افراد در بخش دولتی میتوانند دریافت کنند، پس زمانی که به بخش خصوصی مراجعه میکنند یا باید هزینه آن را مطابق با تعاریف این بخش بپردازند یا بیمههای خصوص را خریداری کنند که مبالغ آن نیز بالاست؛ اما در چنین کشورهای افراد آگاهیشان به حدی است که به پیشگیری توجه دارند و این امر در جامعه نسبت به درمان اولویت دارد.
در حقیقت پزشک خانواده که در جامعه تعریف شده است، وظیفهاش این است که افراد را بهطور مرتب کنترل کند تا قبل از اینکه عارضهای بهطور جدی رخ دهد، مداخله درمانی صورت گیرد.
این در حالی است که در ایران ۹۰ درصد مردم زمانی به پزشک متخصص دهان و دندان مراجعه میکنند که دچار درد شدهاند. درد نیز زمانی ایجاد میشود که یک عارضه دندانی، یا عفونت حداقل به مدت دو تا سه ماه در دهان فرد وجود داشته باشد.
حتی افرادی که مراجعه مرتب دارند زمانی برای اولین بار مراجعه کرده که دچار درد شدهاند.
این به آن معناست که بیمار زمانی به سراغ درمان میرود که درد و عفونت رخ داده و شیوههای درمانی خانوادگی نیز جواب نمیدهد.
حال شاید این سؤال مطرح شود که جدا از بحث فرهنگ آیا موضوع اقتصاد نیز در این زمینه اثر چشمگیری دارد، زیرا نباید از یاد برد چنین رفتاری حال به دلیل نداشتن پوشش بیمهای یا سایر موارد ممکن است بهتدریج تبدیل به فرهنگ مردم در جامعه نیز شود.
فراموش نکنید؛ اقتصاد درمان خارج از اقتصاد کشور هیچگونه کمکی در این بخش به ما نخواهد کرد. مردم زمانی به سمت گرفتن خدمات درمان برای کسب سلامت بالاتر میروند که رفاه اجتماعی داشته باشند؛ بنابراین هر وقت ما بتوانیم این شرایط را فراهم آوریم اقتصاد درمان هم جزئی از اقتصاد سالم کشور قرار میگیرد. بهطور طبیعی وقتی مردم دلنگرانیهای عادی را از دست میدهند شروع به رسیدگی به خود میکنند.
توجه داشته باشید افراد برای زیبایی و درمانهای موجود در این زمینه بهراحتی هزینه میکنند. بدون اینکه درباره تعرفههای آن صحبت کنند. به زبان سادهتر به هر شیوه شده هزینههای آن را تأمین میکنند.
زیرا تصور میکنند با این کار چیزی را به دست میآورند. حتی در بحث دندانپزشکی نیز شاهد هستیم بیمار چندان اهمیتی به بخش سلامت دهان و دندان نمیدهد ولی برای دندانهای جلو وقت میگذارند. حتی زمانی که وضع مالیشان چندان مناسب نیست.
اگر ما قصد داشته باشیم مردم را در سطحی از آگاهی قرار دهیم که به مراکز درمانی مراجعه کنند بدون اینکه بیماری و درد آنها را وادار به این کار کرده باشد؛ به رفاه اجتماعی دست یافتهایم. در یک اقتصاد سالم؛ گردش مالی فروش و توزیع مالی سالم در کشور اتفاق افتاده است. در چنین شرایطی اگر بیمهها خدمات عنوانشده را تحت پوشش قرار دهند فرهنگسازی نیز در این زمینه صورت خواهد گرفت. ولی در شرایط کنونی مسائل اقتصادی مانع از توجه مردم به سلامت خود میشود حتی اگر بیمهها خدمات موردنظر را ارائه دهند.
۳ ادویه ضد کلسترول
بر طبق یافته های مرکز پزشکی دانشگاه مریلند، مطالعات اولیه ی انجام شده بر روی زنجبیل نتایج امیدوارکننده ای داشته اند که نشان می دهد زنجبیل موجب کاهش کلسترول و در نتیجه کاهش تشکیل پلاک در رگ های خونی می شود. این اثرات موجب کاهش آترواسکلروزیس، همان عامل ایجاد بیماری های قلبی و سکته می شود؛ اما برای اثبات این اثرات به مطالعات بیشتری نیاز است.
همان طور که می دانید کلسترول بالا، خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سکته را در پی خواهد داشت. بر طبق یافته های emedtv، چهل میلیون نفر در آمریکا و بر طبق گفته های معاون وزیر بهداشت، ۱۵ میلیون نفر در ایران کلسترول بالایی دارند. داشتن سبک زندگی سالم، فعالیت بدنی مناسب و یک رژیم غذایی خوب به شما کمک خواهد کرد که سطح کلسترول خونتان را کاهش دهید. علاوه بر این ها اضافه کردن برخی ادویه جات به برنامه ی غذایی تان می تواند کلسترول خونتان را پایین بیاورد. البته با همه ی این ها، اگر شما کلسترول خونتان بالاست باید با پزشکتان برای درمان آن صحبت کنید.
سیر
سیر، این سبزی بدبو، به همان اندازه که توانایی آنتی اکسیدانی بالایی دارد، خواص آنتی بیوتیکی و ضد ویروسی و ضد قارچی فوق العاده ای نیز دارد. علاوه بر این ها سیر به خاطر کاهش کلسترول بد خون که LDL نامیده می شود نیز طرفداران زیادی برای خودش پیدا کرده است.
بر طبق تحقیقی که در سایت Drugs چاپ شده است، سیر به کاهش کلسترول و تری گلیسرید که موجب ایجاد پلاک در رگ های خونی می شوند، کمک می کند و بدین ترتیب ریسک ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد. سیر همچنین فشار خون را نیز کاهش می دهد. اضافه کردن سیر به سوپ ها، سس ها، سالادها، و دیگر غذاها یک راه ساده برای بهره گیری از اثرات مفید این ادویه است.
سیر به کاهش کلسترول و تری گلیسرید که موجب ایجاد پلاک در رگ های خونی می شوند، کمک می کند و بدین ترتیب ریسک ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد. سیر همچنین فشار خون را نیز کاهش می دهد.
زنجبیل
بر طبق یافته های مرکز پزشکی دانشگاه مریلند، مطالعات اولیه ی انجام شده بر روی زنجبیل نتایج امیدوارکننده ای داشته اند که نشان می دهد زنجبیل موجب کاهش کلسترول و در نتیجه کاهش تشکیل پلاک در رگ های خونی می شود. این اثرات موجب کاهش آترواسکلروزیس، همان عامل ایجاد بیماری های قلبی و سکته می شود؛ اما برای اثبات این اثرات به مطالعات بیشتری نیاز است.
زنجبیل نه تنها طعم خوبی به غذاهای گوشتی و نان ها می دهد، بلکه طعم تند و خاصی نیز به چای و دیگر نوشیدنی ها می دهد که بسیار دلپذیر است؛ مخصوصا در روزهای سرد زمستان.
زردچوبه
بر طبق یافته های مرکز پزشکی دانشگاه مریلند، مطالعات اولیه بر روی حیوانات به اثرات مفید زردچوبه در پیشگیری از تشکیل پلاک در رگ های خونی، که آترواسکلروزیس نیز خوانده می شود، اشاره می کند. پایین آوردن کلسترول و جلوگیری از تشکیل پلاک یا همان گرفتگی عروق، خطر ابتلای شما به بیماری های قلب را کاهش می دهد. این مطالعات حیوانی همچنین نشان می دهند که زردچوبه از تجمع پلاک ها جلوگیری می کند؛ اما این اثرات زردچوبه و مقدار مورد نیاز برای داشتن چنین اثری در انسان ها هنوز مشخص نشده است.
زردچوبه دارای کورکومین است. کورکومین یک آنتی اکسیدان قوی است که با رادیکال های آزاد و اثرات تخریب کننده و ویرانگر آن ها بر روی بافت های سلولی و پیری زودرس می جنگد.
زردچوبه در کره و پنیرهای رنگی، ادویه کاری هندی و همچنین در سس خردل نیز استفاده می شود.
۷نوع سرطان در مصرف الکل
یک مطالعه پژوهشی نشان میدهد که نزدیک به ۶ درصد از تمام مرگو میرها در سراسر جهان ناشی از مصرف الکل بوده است.
یافتههای یک پژوهش علمی نشان میدهد که مصرف الکل با سرطان دهان،گلو، حنجره، مری، کبد، روده بزرگ، روده و سینه ارتباط مستقیم دارد.
نوشیدن الکل منجر به هفت نوع سرطان و احتمالا انواع دیگر سرطان میشود.
یک مطالعه پژوهشی نشان میدهد که نزدیک به ۶ درصد از تمام مرگو میرها در سراسر جهان ناشی از مصرف الکل بوده است.
حدود نیممیلیون مورد مرگ و میر ناشی از سرطان طی سال ۲۰۱۲ به دلیل مصرف الکل رخ داده است.
طبق یافتههای این مطالعه، شواهد قوی مبنی بر اینکه نوشیدن الکل به طور مستقیم با ابتلا به ۷ گونه از سرطان در ارتباط است و احتمالا در اشکال دیگری از سرطان نیز به طور غیر مستقیم یا مستقیم دخیل است.
«جنی کانر»،از دانشگاه اوتاگو در نیوزیلند، در مجله اعتیاد مینویسد:”برآوردها نشان میدهد که نوشیدن الکل به تنهایی موجب سرطانی شده است که در حدود یک و نیم میلیون نفر را به کام مرگ کشانده و این یعنی در ۵٫۸ درصد از مرگو میر در سراسر جهان ردپای الکل به چشم میخورد.
افرادی که در مصرف الکل افراط میکنند در خطر بیشتری هستند اما حتی افراد با میزان مصرف در سطوح پایینتر نیز در معرض خطر هستند.
طبق این گزارش، مصرف الکل با سرطان دهان،گلو، حنجره، مری، کبد، روده بزرگ، روده و سینه ارتباط مستقیم دارد.
مصرف الکل موجب رخ دادن برخی مکانیسم های بیولوژیکی خاص در بدن انسان و بروز سرطان میشود.
به گفته «کارنر» بر اساس شواهد فعلی، هیچ سطح مصرف امنی از نوشیدن الکل وجود ندارد هرچند در برخی از سرطانها قطع مصرف موجب کاهش احتمال ابتلا به سرطان میشود.
وی با اشاره به یک گفتمان رایج در میان برخی از مصرفکنندگان مبنی بر مفید بودن مصرف شراب قرمز برای قلب گفت: “این سخنان هیچ پایه و مبنای علمی ندارد و به شدت ریاکارانه و بیربط هستند”.
بر اساس این گزارش، زنانی که به طور منظم در روز دو واحد الکل مصرف میکنند ۱۶ درصد ابتلا به سرطان سینه و مرگ ناشی از آن را در خود افزایش میدهند و کسانی که به طور منظم پنج واحد در روز الکل مصرف میکنند این میزان تا ۴۰ درصد افزایش مییابد.
چرا باید تلخی دهان را جدی بگیریم؟
یکی از نشانههای بیماریهای کلیوی و یا عفونتهای دهانی، تلخی دهان میباشد.
سوزه رزاقی متخصص تغذیه گفت: از عوامل تلخی دهان میتوان به کشیدن سیگار و یا داروهای مخصوصی که بعضی از مبتلایان به سرطان استفاده میکنند و همچنین گرسنگی و تشنگی که در طول روز اتفاق میافتد، اشاره کرد، اما معمولاً این بیماری وقتی رخ میدهد که نشانه بیماریهای خطرناکی مانند عفونتهای دهانی و نارسایی کلیهها میباشد.
وی درباره راههای درمان آن نیز توضیح داد: راهکار حل این مشکل در موارد غیر حاد، آهسته غذا خوردن است، همچنین نوشیدن آب و کوچکتر کردن وعدههای غذایی هم مانع ترشح این اسید خواهد شد، ولی در صورتیکه این راهکارها مؤثر واقع نشد باید با مراجعه به پزشک علت اصلی آن بررسی شود، تا اتفاقات ناگواری نیفتد چون این بیماری میتواند نشانه بیماری باشد.
درمانهای زیبایی دندان و یا طرح لبخند که در جهت اصلاح دندانهای در معرض دید صورت میگیرد به روشهای مختلف امکان پذیر میباشد که از انواع ان کامپوزیت ونیر، لمینیت سرامیکی یا لابراتواری و همچنین روکشهای تمام سرامیکی را میتوان نام برد که نتیجه درمان میتوان گفت در هر سه یکسان میباشد ولی تفاوتهایی میان انها وجود دارد که در بخشهای دیگر به تفاوت بین انها اشاره گردیده ، یکی از این روشها همانطور که گفته شد لمینیت سرامیکی میباشد، لمینیت سرامیکی لایه بسیار نازکی میباشد که بر روی لایه بیرونی دندانها قرار میگیرد ، بوسیله این لایه میتوان رنگ دندانها را بطور دلخواه تغییر داد و همچنین دندانهای کوتاه را تا حدی بلندتر کرد و یا در مواردی که دندانها مقداری عقب و جلو هستند نیز بر طرف نمود، لمینیتهای دندانی انواع مختلفی دارند که نتیجه درمانی انها یکسان میباشد، بطور مثال لمینیت سرامیکی و یا لمینیت ایمپرس که فرق این دو با یکدیگر در تحمل فشار انها میباشد و در لمینیت ایمپرس شکستگی و لب پریدگی در مقابل فشارهای ناشی از جویدن کمتر میباشد، لمینیتهای سرامیکی توسط لابراتوارهای دندانسازی ساخته میشوند و دندانپزشکان از دندانها قالب گرفته و ان را به لابراتوار ارسال مینمایند و پس از گذشت تغریبا یک هفته لمینیتها ساخته شده و بدست پزشک خواهند رسید و دندانپزشک انها را بوسیله سیمانهای مخصوص بصورت جداگانه بر روی دندانها میچسبانند، بعد از انجام لمینیت افراد میتوانند از نخ دندان برای رعایت بهداشت استفاده نمایند و هیچ مشکلی در استفاده از ان وجود نخواهد داشت، در این مرکز انواع لمینیت بصورت تخصصی انجام میپذیرد و لابراتوار سازنده ان از بهترین لابراتوارهای ایران بوده که با دستگاه های پیشرفته کامپیوتری و مواد اولیه درجه یک امریکایی و المانی اقدام به ساخت انها مینماید
چرا باید مسواک زدن قبل از خواب انجام شود؟
اکثر مردم، مسواک زدن دندان های خود را یک راه برای مقابله در برابر کرم خوردگی دندان می دانند و همچنین بدست آوردن نتایج دلپذیری مانند یک لبخند روشن و نفس تازه. اما همه ما گاه به گاه این کار را تا قبل خواب به تاخیر می اندازیم، چه از سر تنبلی محض و یا ازخستگی مفرط. بنابراین چقدر بد است، واقعا؟
برای مسواک زدن نیاز به آگاهی دارید
کیمبرلی هارمز یک دندانپزشک و سخنگوی انجمن دندانپزشکی آمریکا می گوید: مهم نیست که شما دندان های خود را درست قبل از خواب مسواک بزنید. مهم ترین چیز این است که شما دندان های خود را دو بار در یک دوره ۲۴ ساعته (۲ بار در روز) مسواک کنید.
آنچه در دهان شما اتفاق می افتد
یک غشا از پلاک دندانی به طور مداوم به لطف باکترهایی که آنجا زندگی می کنند ایجاد می شود، و حدود ۲۴ ساعت طول می کشد، تا به بلوغ برسد. (دلیل احساس بدی که در دهان خود صبح روز بعد از اینکه شما فراموش کرده اید مسواک بزنید، دارید).
این باکتریها در طول روز اسید تولید میکنند، و حتی بیشتر از زمانی که شما غذا می خورید، به همین دلیل است که شما می خواهید از شر این غشا حداقل دو بار در روز خلاص شوید، و هرچه تعداد مسواک زدن های شما کمتر از این باشد تولید اسید ممکن است بیشتر مینای دندانتان را بخورد و باعث کرم خوردگی شود. هرچه بیشتر این غشا بر روی دندان های شما بنشیند و مواد غذایی بیشتری این باکتری را تغذیه کنند، زمان بیشتری را صرف نشستن مظلومانه روی صندلی دندانپزشکی خواهید کرد.
دندانپزشکان توصیه می کنند وقتی که از خواب بیدار می شوید و قبل از رفتن به رختخواب مسواک بزنید.به علاوه، اگر شب مسواک نکنید نفس شما برای گفتن صبح به خیر اصلا خوشبو و خوشایند نیست، و می تواند ترسناک باشد. مسواک زدن قبل از خواب یک عمل محبت آمیز نسبت به همسرتان است.
دکتر دنیس کیانه، رئیس دانشگاه پنسیلوانیا ندانپزشکی، می گوید: همانطور که معلوم است، مسواک زدن در زمان بین شام و قبل از خواب از لحاظ فنی حتی از اینکه دندان های خود را درست قبل از خواب مسواک کنید بهتر است. دلیلش این است که فلوراید خمیر دندان زمان بیشتری برای تقویت دندان های شما و ساختن مانعی برای اسیدی شدن دهان شما قبل از به خواب رفتن دارد.
درست بعد از خوردن شام مسواک نزنید
بزرگترین کارشناس دکتر یانفنگ رن، می گوید شام زمان قرار گرفتن در معرض اوج اسید است، که لایه بیرونی مینای دندان شما را نرم می کند،. بلافاصله بعد از شام مسواک زدن، مینای دندان نرم شده را حذف می کند و باعث سایش دندان می شود، پس حداقل ۳۰ دقیقه بعد از شام خوردن برای مسواک زدن صبر کنید. و از خوردن خوراک سرپایی بعد از آن جلوگیری کنید، چرا که باکتری ها از هر کربوهیدراتی تغذیه می کنند.
هارمز می گوید: فقدان بزاق ضد باکتری دهان در شب به معنی این است که ما فوق العاده نسبت به عوامل خرابی دندان و بیماری های لثه آسیب پذیریم. ، اما استرس نداشته باشید اگر شما گاهی مسواک زدن را فراموش کردید. رن می گوید پلاک به زمان طولانی برای آهکی شدن نیاز دارد، و مسواک زدن به اندازه کافی م تواند پلاک های تشکیل شده در طول روز را حذف کند، فقط زمان مسواک زدن خود را از ۲ دقیقه به ۴ دقیقه ارتقاع دهید و صحیح مسواک بزنید.
خوردن کربوهیدرات به طور مداوم در طول روز نیز افراد را بیشتر مستعد ابتلا به خرابی دندان می کند. هارمزمی گوید: “اگر شما در تمام طول روز میان وعده میل می کنید، باکتریها از خواب بیدارشده و شروع به تولید اسید می کنند هر زمانی که شما هر نوع کربوهیدراتی را قورت می دهید.” در یک وعده غذایی معمولی، برای محافظت از دندان ها و کمک به هضم، سطح بزاق بالاتراست،. اما اگرشما در طول روز یکسره بخورید، منجر به تولید اسید بیشتری بر روی دندان براق شما می شود.
مهم ترین چیزی که باید به یاد داشته باشید:
مهم نیست که دقیقا کی دندان های خود را مسواک می زنید مهم این است که شما بدون باکتری در دهان وارد رختخواب شوید. فقط مطمئن شوید که دوباره در صبح مسواک می زنید و برای بیرون کشیدن باکتری از بین دندان هایتان نخ بکشید. و سعی کنید در روز غذاهای آماده کمتری میل کنید.
بیشتر مردم در مورد زمان انجام عصب کشی دندان کنجکاوی نشان می دهند، در حالی که آنچه بیش از زمان و تعداد جلسات یک درمان اهمیت دارد، نتیجه درمان در بلندمدت است.
همه آنچه باید در مورد عصب کشی دندان بدانیم
دکتر علی مرسلی، متخصص درمان ریشه می گوید: زمان لازم برای درمان عصب کشی سوالی است که بیشتر مراجعان درمان ریشه از ما در مورد آن سوال می کنند. از منظر حرفه ای به عنوان یک دندان پزشک، موظف هستیم همیشه قبل از شروع درمان در مورد زمان درمان و تعداد جلسات لازم برای انجام درمان، با بیمار صحبت کنیم و تمامی اطلاعات مورد نیازش را در اختیار بگذاریم و به سوالاتش جواب بدهیم. بیشتر مراجعان دندان پزشکی تصورات نادرستی در مورد عصب کشی دارند که بالطبع توام با ترس از آن است، بنابراین در مورد زمان انجام درمان کنجکاوی نشان می دهند، در حالی که آنچه بیش از زمان و تعداد جلسات یک درمان اهمیت دارد، نتیجه درمان در بلندمدت است.
۱ عصب کشی در چند جلسه انجام می شود؟
درمان کانال های ریشه یا همان عصب کشی، معمولا بین ۱ تا ۳ جلسه برای یک دندان ممکن است طول بکشد. در بیشتر موارد، درمان ریشه طی ۱ یا ۲ جلسه انجام می شود. امروزه با توجه به پیشرفت های زیادی که در حوزه تکنولوژی و دانش رشته اندودنتیکس (عصب کشی) انجام گرفته، تعداد درمان های تک جلسه ای نسبت به زمان های قبل افزایش چشمگیری یافته است.
۲ آیا عصب کشی چند جلسه ای موثرتر از عصب کشی یک جلسه ای است؟
نه، تعداد جلسات، موفقیت یا شکست درمان عصب کشی را کم یا زیاد نمی کند. تعداد جلسات ممکن است براساس عوامل زیادی تعیین شود که قضاوت کلینیکی و تصمیم گیری بالینی خود دندان پزشک مهم ترین عامل در تعیین تعداد جلسات است. گاهی دندان پزشک ناگزیر است برای افزایش موفقیت درمان، عصب کشی را در بیش از ۱ یا حتی بیش از ۲ جلسه انجام دهد، اما درمان های بیش از ۲ جلسه، خیلی شایع نیست.
۳ عصب کشی چند دقیقه طول می کشد؟
براساس نوع کار عصب کشی، نوع دندان و عوامل دیگر تخصصی که عصب کشی یک دندان را سخت تر یا ساده تر می کند، درمان عصب کشی می تواند طولانی یا کوتاه باشد. به طور میانگین حدود یک ساعت نشستن روی یونیت دندان پزشک برای انجام یکی از جلسات درمان ریشه، طبیعی است و غیرقابل انتظار نیست.
۴ آیا عصب کشی و پرکردن دندان را می توان در یک جلسه انجام داد؟
بله، ممانعتی از نظر تکنیکی برای درمان ریشه و پرکردن همان دندان در یک جلسه برای بسیاری از موارد وجود ندارد. هر چند در مواردی برای بهبود کامل درد و رفع علائم، دندان پزشک صلاح می بیند که این ۲ درمان را در ۲ جلسه جدا از هم انجام دهد. همچنین با توجه به اینکه خود درمان ریشه در مقایسه با بسیاری از درمان های دندان پزشکی، زمان کمی نمی برد، خستگی بیمار یا دندان پزشک ممکن است ایجاب کند که پر کردن دندان یا شروع مراحل درمان پروتزی (روکش) به جلسات دیگری موکول شود. اگر متخصص درمان ریشه (اندودنتیست) ریشه دندان شما را درمان کرده باشد، معمولا برای پر کردن دندان یا روکش دندان به همکار دیگری ارجاع داده می شوید، بنابراین در جلسه ای جداگانه روکش برایتان گذاشته می شود.
۵ بین جلسات عصب کشی چه اتفاقاتی می افتد؟
درد بین جلسات درمان و درد بعد از خاتمه درمان، عادی است. مصرف دارو با مشاوره دندان پزشک برای گذر از این مرحله در کمال آرامش به شما کمک خواهد کرد. با دندان پانسمان شده باید با احتیاط بیشتری مدارا کنید. ممکن است حتی کمی موضع دندان متورم هم بشود. برطرف شدن درد بعد از تمام شدن درمان جلسه اول، به این معنی نیست که کل درمان ریشه دندان شما تمام شده است. برای جلسه دوم و هم چنین جلسه سوم درمان ترمیمی/ پروتز (پر کردن/ روکش) در اولین فرصت برنامه ریزی کنید.
گاهی دندان کودکان نیز به عصب کشی نیاز دارد
دندان شیری کودکان مثل دندان دائمی ما بزرگسالان شامل مینا، عاج، پالپ و سمنتوم است، اما شکل تاج و ریشه اش کاملا متفاوت است. زیر ریشه این دندان ها، جوانه دندان های دائمی شکل می گیرد و رشد می کند. با رشد و تکامل جوانه دندان های دائمی، ریشه دندان های شیری تحلیل می رود، لق می شود و می افتد. زمان ماندگاری دندان های شیری موقت است؛ از ۶ تا ۱۰ سال در دهان می مانند و دندان های دائمی جایگزین آنها می شوند. در مواقعی که این دندان ها به مشکلی جدی بر می خورند، این سوال در ذهن بسیاری از والدین شکل می گیرد که مگر دندان های شیری هم به درمان ریشه نیاز دارند؟
برعکس تصور رایج به علت اندازه کوچک دندان های شیری و شکل آناتومیک اختصاصی، دندان های شیری زودتر به درمان ریشه نیاز پیدا می کنندو پوسیدگی در آنها سریع تر به پالپ یا عصب دندان می رسد. در دندان های شیری روش و شیوه معالجه ریشه کاملا متفاوت است. علت آن هم به فیزیولوژی ساختمان دندان های شیری بستگی دارد.
از آنجا که ریشه این دندان ها در طول زمان دچار تحلیل می شود، مواد و تکنیک های معالجه ریشه کاملا متفاوت است. ضمن اینکه وجود و نگهداری دندان های شیری تا زمان خاصی در دهان بسیار اهمیت دارد، اما در برخی از موارد با تشخیص دندان پزشک اطفال، می توان دندان های شیری نیازمند معالجه ریشه را از دهان خارج کرد.تاکید بر این نکته لازم است که، این کار با در نظر گرفتن همه جوانب و به وسیله دندان پزشک قابل تشخیص است. دقت کنید کار درمان ریشه یا درمان پالپ دندان های شیری در کودکان به وسیله دندان پزشکان متخصص کودکان یا دندان پزشکان عمومی انجام می شود و از حیطه سایر تخصص ها خارج است.
بهترین راه تسکین درد درمان های دارویی است که البته ملاحظات خودش را دارد. درمان های سنتی شاید به اندازه درمان های دارویی در تسکین دندان درد موثر نباشند.اما داروهای موثر بر دندان درد کدام اند؟
داروهای موثر بر دندان درد کدام اند؟
اگرچه با مراجعات دوره ای و معاینات منظم و افزایش بهداشت دهان و دندان ها، دندان دردهای غیرقابل پیش بینی و ناگهانی نسبت به گذشته دیگر کمتر برای مردم ممکن است پیش بیاید، اما دندان درد برای خیلی از مردم کماکان یک کابوس تلقی می شود. چه وسط یک جلسه مهم کاری، چه شب هنگام خواب و چه در زمان صعود هواپیما، دندان درد ممکن است ما را گرفتار کند. بیشتر مردم هنگام دندان درد سراغ داروهای تسکین دهنده درد می روند اما اغلب این سوال برایشان پیش می آید که چه داروهایی برای تسکین درد دندان خود استفاده کنند؟
بهترین و موثرین ترین روش خلاصی از دندان درد مراجعه به دندان پزشک است. تمام درمان های خانگی سنتی یا مدرن، دارویی و… در بهترین حالت می توانند به طور موقت درد شما را برای مدت محدود تسکین دهند. تازه اگر بتوانند درد حاد شما را تسکین دهند، علت درد سر جای خود باقی می ماند و شما باید به دندان پزشک مراجعه کنید تا علت درد را برایتان رفع کند، اما در مواردی که واقعا به دندان پزشک دسترسی ندارید، بهترین راه تسکین درد درمان های دارویی است که البته ملاحظات خودش را دارد. درمان های سنتی شاید به اندازه درمان های دارویی در تسکین دندان درد موثر نباشند.اما داروهای موثر بر دندان درد کدام اند؟ در ادامه، پاسخ این پرسش را خواهید گرفت.
ایبوپروفن
ایبوپروفن (با نام های تجاریAdvil, Genpril, Mido IB, Motri IB, Proprinal, SmarSense) یکی از موثرترین و در دسترس ترین داروهای تسکین دندان درد است. این دارو در بیشتر موارد در صورت مصرف درست می تواند دندان درد شما را تسکین دهد طوری که به داروی دیگری نیاز نداشته باشید. ایبوپروفن در ۲ دوز ۲۰۰ و ۴۰۰ میلی گرم در بازار دارویی ایران موجود است. این دارو بدون نسخه در ایران و بیشتر کشورها قابل تهیه است و اگر منع مصرفی برای این دارو نداشته باشید (مثلا خونریزی گوارشی، مشکلات قلبی مانند انجام جراحی بای پس قبلی اخیر و وجود حساسیت دارویی شناخته شده به این دارو و…) می توانید آن را برای دندان درد خود استفاده کنید. شکل ژلاتینی کپسولی این دارو (با نام ژلوفن در ایران شناخته شده) جذب گوارشی راحت تری نسبت به قرص دارد. کتوپروفن دارویی هم خانواده با ایبوپروفن است که اثر قوی ای بر تسکین دندان درد دارد ولی در حال حاضر در بازار ایران به طور عمومی وجود ندارد. پیروکسیکام و کتورولاک در بازار ایران موجود است. کتورولاک از جمله داروهای این خانواده است که شکل تزریقی آن هم در بازار وجود دارد.
استامینوفن
استامینوفن از داروهای موثر بر درد است. استامینوفن با نام Paracetamo هم در دنیا معروف است. هرچند خاصیت ضددردی دارد ولی خاصیت ضدالتهابی شناخته شده ای ندارد. استامینوفن بیشتر در ترکیب با سایر داروهای ضددرد تجویز می شود. در خانم های باردار هم استامینوفن ضددرد خوبی در تمام مراحل بارداری تلقی می شود. زیاده روی در مصرف استامینوفن و تجاوز از دوز مجاز دارو می تواند مشکلات کبدی شدیدی ایجاد کند.
آنتی بیوتیک ها
آنتی بیوتیک ها به طور مستقیم اثری روی دندان درد ندارند. بعضی از افرادی که دچار دندان درد می شوند به خیال اینکه عفونت دندان وجود دارد و عامل درد است، سرخود آنتی بیوتیک مصرف می کنند. در حالی که مصرف آنتی بیوتیک به تنهایی کمکی به کاهش درد نمی کند. در مواقع تورم و تب، آنتی بیوتیک ها ممکن است در کنترل علائم با کاهش فشار بافتی کمک کننده باشند، ولی آنتی بیوتیک هایی مانند آموکسی سیلین اثر ضددردی ندارند.
ضددردهای مخدر
معروف ترین ضددرد مخدر کدیین است که در بازار ایران به صورت ترکیبی وجود دارد. ضددردهای مخدر عوارض جانبی زیادی دارند و استفاده از آنها برای دندان درد توصیه نمی شود. در برخی کشورها ضددردهای ترکیبی قوی تری حاوی مخدرهایی مانند اکسی کدون هم برای دندان درد تجویز می شود که در ایران این داروها فعلا برای تجویز دندان پزشکان در دسترس نیست. ترامادول و مخدرهای صناعی از این قبیل نباید برای دندان درد استفاده شوند.
آسپرین
در مواردی غیر از کشیدن دندان یا جراحی در ناحیه دهان، آسپرین ساده داروی خوبی برای تسکین دندان درد است. آسپرین ضددرد و ضدالتهاب خوبی است و آثار جانبی کمی دارد. برای دندان درد کودکان نباید آسپرین تجویز شود. آسپرین تشکیل لخته را در خون به تاخیر می اندازد و بیمارانی که مشکلاتی مانند خونریزی یا زخم های گوارشی دارند نباید از آن استفاده کنند.
مفنامیک اسید
معلوم نیست دقیقا چرا مفنامیک اسید به عنوان داروی تسکین دندان درد میان عامه مردم مطرح شده است. قضیه این است که حتی متاسفانه برخی از داروخانه ها هم برای دندان درد به جای ایبوپروفن که داروی موثرتری برای تسکین دندان درد است، مفنامیک اسید می دهند. مفنامیک اسید و ایبوپروفن از یک خانواده هستند ولی اثر ایبوپروفن در تسکین دندان درد بهتر است و مفنامیک اسید بیشتر در دردهای عادت ماهیانه، میگرن و… تجویز می شود.
مسکن های ترکیبی
داروهای ترکیبی ضددرد اغلب حاوی ایبوپروفن، استامینوفن و کافئین هستند که در درمان دندان درد موثر شناخته می شوند. این داروها اغلب به شکل کپسول و با نام های تجاری مانند نوافن، آسیفن، مگافن و… عرضه می شوند ولی اغلب ترکیبات یکسانی دارند. ترکیب استامینوفن و کدیین هم در بازار ایران وجود دارد که بدون نسخه در حال حاضر از داروخانه ها قابل تهیه است. در کشورهای دیگر داروهای ترکیبی ضددرد متنوعی که حاوی اکسی کدون (ضددرد مخدر) هستند، وجود دارند. هرچند داروهای ترکیبی در تسکین دندان درد تاثیر خوبی نشان داده اند ولی در مصرف آنها باید احتیاط بیشتری نشان داد زیرا احتمال حساسیت یا عوارض ناخواسته با افزایش تعداد ترکیب های دارو ممکن است افزایش یابد.
کورتون ها
دگزامتازون و بتامتازون از جمله داروهای کورتونی هستند که متاسفانه در کشور ما مصرف و حتی تجویز آنها بیش ازحد لازم است که برای سلامت زیانبار است. برای دریافت کورتون از داروخانه تجویز پزشک ضروری و فروش آنها بدون نسخه ممنوع است. کورتون هایی مانند دگزامتازون در دندان های معمولی نباید استفاده شوند. اثر این داروها بیشتر ضدالتهابی است. این داروها اصلا در خط اول و دوم تجویز توسط دندان پزشکان نیستند و بهتر است تا جایی که ممکن است از آنها برای تسکین دندان درد استفاده نشود.